IceHun Blog
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Menü
 
Hírlevél
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
 
Rólam
 
Airsoft
 
Hivatalos Logo

 
Technika
 
Hirdetőfal
 
Filmek
 
World of Warcraft
 
Tauri WoW
 
Egyéb WoW Témák
 
Scifi Gif

halo GIF

star wars loop GIF

quake GIF

space ship GIF

 
Star Wars
 
Indie Játékok
 
Szavazás
Előfordult már veled olyan, hogy függő lettél egy videojátéktól?

Igen
Nem
Inkább egy videojáték, mint a drog
És...zavar?
Kocka vagyok :D
Mrglrglmrglmrrrlggg
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
Dunkirk

Dunkirk

(A film)

Amikor először láttam a film előzetesét egyáltalán nem fogott meg. Aztán rávettem magam, hogy eljött az én időm is, megnézem mert a háborús filmek a kedvenceim. Főleg, a történelmi háborús filmek.

A DUNKERQUE-I CSATA

dunkerque-i csata a második világháború egy nagy ütközete volt 1940. május 26. és június 4. között. A harcoló felek a La Manche csatorna partján védekezésbe kényszerült francia–brit szövetség, illetve a Harmadik Birodalom, Belgiumba betörő csapatai voltak. A csatához szorosan kötődik a brit Dinamó hadművelet, melynek keretében 330 000 szövetséges katonát menekítettek a Csatorna túlpartjára.

Képtalálat a következőre: „dunkirk wallpaper”

Példának írnék pár háborús filmet, hátha kedvet kaptok néhány film vagy filmsorozat megnézésére. Esetleg pár olyan film címet olvashattok, amelyet nem láttatok még; A Halál 50 órája, Nyugaton a helyzet változatlan, Ryan Közlegény Megmentése, Az Elit alakulat, A Hős alakulat, Yamato - Öngyilkos küldetés, Ellenség a kapuknál.

Képtalálat a következőre: „dunkirk wallpaper”ÉSZREVÉTELEK

Szóval 2017 nyarán mutatták be a Dunkirk című filmet, pontosítva Dunkerque-i csatát, amelyben a csatákról szinte semmit se láthatunk. Csak itt-ott elszórtan 1-1 kisebb utcai harcot. A film inkább a Dinamó-hadműveletről szól, amikor is az angol-francia katonákat megpróbálják kimenteni Franciaország északi-részéből Dunkerque-ből. Párhuzamosan történnek az események, ami igen is tetszik, mert nemcsak 1 jelentet látunk végig, hanem több helyszínt és szereplőket.

Kapcsolódó kép

Egy játszódik a parton, ahonnét evakuálják a még életben maradt angol és francia csapatokat. Egy játszódik a tengeren, amikor is Szövetséges rombolók, aknakereső hajók próbálják menteni az embereket. Egy külön, egy kis motorizált csónakon a tengeren. Illetve a levegőben is, az angol pilóták szemszögéből. A cselekmények szorosan követik egymást, így nem válik érthetetlenné a film a néző számára.

Képtalálat a következőre: „dunkirk wallpaper”

Bár történelmi film, mégse annyira hiteles, mint azt gondolnánk. Ezzel a filmrendezője, Christopher Nolan is tisztában volt. Ugyan akkor szerette volna azt is, hogy a néző ne érezze magát elveszve a jelenetek között. Ezért inkább megkönnyítette a dolgukat. De ez korántsem elég. A nyitó jelenetben, amikor is néhány angol élelem és víz után kutat a belvárosban, hirtelen rajtuk csapnak a németek.

A lövöldözések során egy angol fiú éli túl, majd egy kerítésen, s kerteken átmenekülve rögtön egy franciákkal teli, elbarikádozott utcán leszünk. Az angol fiút elengedik, bár a francia katonák arcáról nem éppen az elégedettséget látni. Amit kizártnak tartanék ugyanis a filmben az angolokat gyávának mutatják be, holott még a Dunkerque-i csata után is maradtak angolok, akik vállvetve harcoltak a franciák oldalán. Kicsit túlzásnak érzem ezt az utálatot, ami a filmben játszódik le. Állítólagos főszereplőnk, ez az ifjú éppen, hogy áthalad a franciákon a következő jelenetben már a parton találjuk magunkat, miközben azt a kis francia blokádot már támadják a németek. Kérdés: Vajon az a kis blokád képes volt feltartani a németeket? 

Kapcsolódó kép

Ha a németek ennyire közel lettek volna a parthoz, akkor egyszerű tüzérséggel is feltudták volna morzsolni, a parton várakozó Szövetséges erőket. Bár a német légierőtől így is kaptak eleget. Csupán néhány Stukát és Heinkel bombázót láthatunk Messerschmitt 109-es kísérőkkel. Ami még furcsább, hogy sárgára vannak festve a német gépek orrai, mivel ebben az időszakban még ilyen nem létezett. Ez ügyben is Christopher Nolan megerősítette, hogy csak a néző kedvéért festették be sárgákra, hogy könnyebb legyen megkülönböztetni a repülőgépeket egymástól. Akkor példának mutatnék egy képet, mekkora különbség volt a gépek között, még az anglia-i csata előtt járunk. Nagyon pontos képet nem találtam, bár körülbelül hasonló festéssel kellett volna kinéznie a német kísérőknek, mint a lenti képen.:

Kapcsolódó kép

Egy eléggé nem túl hiteles jelenet is van az angol pilóták szemszögéből. Szerintem több lőszert lőttek ki a Spitfire-ból, mint amennyi a valóságban is volt. Elég sokat játszottam az IL-2 Sturmovik c. háborús-,repülőgép szimulátor videojátékkal és merem állítani, hogy ott a valóságban megfelelő repülőgépeket próbálhattunk ki. Örültem, hogy a csata végére még maradt 1 kis lőszerem, hogy biztosítsam nemcsak a saját épségemet a hazaútig, de társaimat is tudjam fedezni.

Azaz 1 angol vadászpilóta több kisebb és nagyobb gépet is lelőtt. Majdnem 1 percig lőtt, ami számomra hiteltelen, ugyanis ennyi lőszer nem fér el egy Spitfire repülőgépbe. Az üzemanyag részeket viszont jól kivitelezték, hogy miként is tudták mérni a jelenlegi készleteiket, bámulatos volt. Legalább az utóbbira oda figyeltek.

Képtalálat a következőre: „dunkirk wallpaper”

A kis hajókat, amelyeket civilek irányítottak Dunkerque felé, a filmben igencsak nagy szerepet kaptak, mint a "Messiás", ám a valóságban a kimenekített embereknek ha csak az 5%-ákat vitték át. De a filmben elég meghatóra sikerült a jelenet, ahogyan az is, amikor a végén a Stukát lelövik.ÖSSZEGZÉS

Nekem tetszett a film, mert igazából megkaptuk a Dinamó-hadműveletről szóló részeket, de lehetett volna nagyobb nyitójelenet is, mint egy kis "utcai balhé" az elején. A díszletek, a jelmezek, a hátterek mind elég jól passzoltak a jelenetekhez. Leszámítva az aprócska hibákat, amelyeket fentebb már említettem, de attól még élvezhető a film. Ha bár nem kapott nagy értékelést, egyszer mindenképp megnézhető.

 
BlogPlusz
Friss bejegyzések
A blogban még nem található bejegyzés.
Friss hozzászólások
Még nincs hozzászólás.
Archívum
A blogban még nem található bejegyzés.
 
Látogatottság
Indulás: 2017-11-11
 
Óra
 
Call of Duty
 
Túlélős Játékok
 
FPS játékok
 
Stratégiai játékok
 
Szimulátor
 
Saját Linkek
 
Anime Gif

death note GIF

epic dragon ball z GIF

naruto shippuden GIF

 
Naptár
2018. Február
HKSCPSV
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
01
02
03
04
<<   >>
 
Segítő Linkek